Nyelvvizsgák

TOEFL IBT: 4 részből álló (olvasás, hallás utáni értés, beszéd, írás), nem moduláris nyelvvizsga azoknak, akik külföldön, főleg az USA-ban szeretnének dolgozni, tanulni. Az IBT arra utal, hogy internetes alapú a vizsga, azaz számítógépen kell a feladatokat megoldani. A vizsga több mint 4 óra; a maximum elérhető pontszám 120 pont, ehhez képest minden intézmény önállóan határozza meg a saját követelményszintjét. Ára: 220 USD. Jelentkezési határidő: a vizsga előtt 7 nappal (nem beleszámolva a vizsga napját). (http://www.ets.org/toefl)

IELTS: A TOEFL brit megfelelője. Aki Nagy-Britanniába akar menni tanulni, dolgozni, attól általában ezt a vizsgát szokták kérni. Nehézségi foka, mint a TOEFL-é, de ez inkább „vizsgázó-barát”. Nem pontoz, hanem 9 sávba sorolja be a vizsgázókat. Honosítható kiegészítő vizsga nélkül. A honosítást az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja végzi, ennek díja 10.000 forint, azonban a British Council-nál vizsgázóknak a díj felét és a teljes adminisztrációt a British Council Magyarország átvállalja. Alapfok (B1): 4,0-5,0, középfok (B2): 5,5-6,5, felsőfok (C1): 7,0-9.0. A beszédkészséget és a hangzó szöveg értését mérő feladatok megegyeznek, de az írott szöveg értését és az íráskészséget mérő feladatok különböznek. (Két modul választható: general – általában középiskolai tanulmányok angol nyelven történő elvégzéséhez szükséges; és academic – általában első és másoddiplomát adó felsőoktatási intézmények kérik.) A vizsga díja 49.000 HUF. A British Council szervezi a vizsgát Magyarországon. (www.britishcouncil.org/hu/hungary)

Cambridge: Moduláris vizsga (PET, FCE, CAE, CPE, üzleti vizsga), melyet külföldi – főként angol – iskolák, egyetemek szoktak előírni követelményként. Nem kimondottan „vizsgázó-barát”. 2005 óta akkreditált vizsgának számít Magyarországon, így érettséginél, felvételinél, diplománál és munkavállalásnál is felhasználható. Elérhető jogi (ILEC), pénzügyi (IFCE) és üzleti változata (BEC) is - ez utóbbi 3 szinten. A vizsga díja szinttől függően: 37.000-47.000 HUF. A British Council szervezi a vizsgát Magyarországon. (www.britishcouncil.org/hu/hungary)

Euro: Moduláris (B1, B2, C1), egy- illetve kétnyelvű változatban is létezik. Mindkét vizsgaváltozat államilag elismert, így a felvételihez és a diplomához egyformán megfelelnek. Jelenleg csak a PhD-képzéseken tesznek különbséget, ott a kétnyelvű nyelvvizsga a követelmény. A közelmúltban rengeteget egyszerűsítettek az írásbeli részen, lényegesen kevesebb feladatot kell a vizsgázóknak megoldani. Olyan tanulóknak ajánlott, akiknek a kommunikáció a fő erősségük. A vizsga díja szinttől függően: 16.000-30.000 HUF. (www.euroexam.org)

EuroPro: üzleti szaknyelvvel bővített nyelvvizsga, az Euroval megegyező szinteken. A vizsga díja szinttől függően: 16.000-30.000 HUF. (www.euroexam.org)

ITK ORIGO / Rigó utca: Az egykor monopolhelyzetéről ismert "Rigó utcai" nyelvvizsga. Azok válasszák ezt a fajta vizsgát, akik az írásbeli feladatmegoldásban járatosak, ismerik a kivételeket, bemagoltak egy rakás vonzatos igét és alapos nyelvtani ismeretekkel rendelkeznek, szóban viszont kevésbé szeretnek megnyilatkozni. Sajnos ez a vizsga még mindig arra van kihegyezve, amit a diákok nem tudnak, és nem arra kíváncsi, hogy mi az, amit már elsajátítottak. Ezen kívül objektívnak távolról sem nevezhető. Sokszor rejtély, hogy mitől mennek át rajta bizonyos tanulók, és mások, esetleg sokkal stabilabb tudással miért nem. A vizsga díja szinttől függően: 10.500 – 31.000 HUF. (www.itk.hu)

BME: A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) nyelvvizsgarendszere.Létezik egy- és kétnyelvű változata is. Az Origo objektívebb, kiszámíthatóbb változata. A nyelvvizsgának 2 szaknyelvi változata van: műszaki és gazdasági, ezek kétnyelvű vizsgák. Összességében elmondható, hogy olyan nyelvtanulóknak ajánlott, akik erősek a szövegolvasásban- és értelmezésben; és a nyelvtani készséget illetően mind írásban, mind szóban jól teljesítenek. A vizsga díja szinttől függően: 10.400 – 29.000 HUF. (www.bmenyelvvizsga.bme.hu)

TELC: Államilag akkreditált, egynyelvű, moduláris nyelvvizsga (alap-, közép- és felsőfok). Az EURO-hoz hasonlít, de hosszabb és nem lehet szótárt használni. Nem a legkönnyebb vizsgák közé tartozik, mindenképpen olyan nyelvtanulóknak ajánlott, akik főként az írott, de a hallott szövegértés terén is erősek, akik jól és gyorsan tudnak olvasni, és általában véve jól bánnak az idővel. (www.telc.hu)